[O1] Wkłady do świateł przeciwmgielnych

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RomanS
    Elegance
    • 2004
    • 804

Zamieszczone przez Bazyli76
    splawik, dlatego, że Octa ma skierowane światło w dół żeby doświetlić drogę przed samochodem.
    Raczej dlatego, że soczewki przeciwmgielnych są przykręcone do lustra i jak ustawiasz światła mijania to jednocześnie i przeciwmgielne. Soczewki można regulować względem luster. Normalnie są ustawione tak aby nie świeciły wyżej niż mijania. Zresztą logiczne.

Jak są halogeny nisko w zderzaku to świecą bardziej w górę.
    Zbyt daleko idące wnioski. Niby dlaczego ? przecież od tego aby świeciły właściwie są śruby regulacyjne. Proponuję kazać jakiemuś diagnoście ustawić światła przeciwmgielne (takie oddzielnie montowane). Niezła zabawa patrzeć co delikwent zrobi :szeroki_usmiech

Natomiast inną sprawą jest skuteczność halogenów w Occie - dla mnie shit jak cholera właśnie przez to, że są tak wysoko umieszczone.
    A dla mnie dlatego, że są soczewkowe. Na mgłę efekt taki sobie. Wystarczy porównać z Polonezem (najlepsze jakie spotkałem to od Kamaza :szeroki_usmiech ). Zaletą soczewek dla mnie w Golfie 3 było to, że jak w środku nocy gdy przód samochodu był zabłocony i zalodzony to te soczewki ze zderzaka jako jedyne przebijały się przez warstwę brudu. Oczywiście było to moje lenistwo gdy szkoda było czasu aby się zatrzymywać i czyścić lampy. Lód topił się na nich ale szybki były szklane (Hella) i pękały notorycznie.
    W Octavii mniej się brudzą (może, dlatego że są wyżej ?)

Drugi przykład to Passat B5 przed liftem (nie BG) gdzie jako przeciwmgielne służy włókno żarówki H4 też w głównym reflektorze, a działanie zupełnie inne (bez soczewki).

[ Dodano: Wto 06 Mar, 07 18:23 ]
    Zamieszczone przez Paweł T
    oszczędność ma wynikać z tego, iż światła dzienne są tańsze niż reflektory, a te nie dadzą rady przy jeździe cały czas na światłach (tak twierdzą sprzedawcy świateł dziennych)
    Marketing przede wszystkim :wink:
    Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• Sebastian_M26
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1823
      • Superb II (3T4)

moim pomysłem jest wsadzenie zamiast zarówek postojowych W5W żarówki W16W

jak założe dam znać czy może to zastąpić światło jazdy dziennej (jaki jest efekt)
      Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

Pracuję...